Po lanskoletni rekordni sezoni prihodov potniških ladij v Koper tudi letošnja sezona ne bo skromna. Ob potniški terminal se bo sicer privezalo nekoliko manj potniških ladij, a bi se sezona lahko izkazala za rekordno po številu potnikov. Koper bi namreč lahko obiskalo več kot 125.000 turistk in turistov.

V letošnji sezoni se bo ob potniški terminal privezalo predvidoma 75 ladij za križarjenje. Na svojem krovu bi v Koper lahko pripeljale več kot 125.000 potnikov in dobrih 61.000 članov posadke. Največ potniških ladij bo Koper obiskalo v oktobru, in sicer 14, sledi september s 13 prihodi ter julij in junij z 11 prihodi ladij. Ob potniški terminal se bo sicer privezala le po ena potniška ladja na dan, z izjemo skupnega prihoda dveh ladij ladjarja Azamara Club Cruises v juliju.

Prva ladja, Spirit of Discovery ladjarja Saga Cruises, bo v naše obmorsko mesto priplula v petek, 29. marca. Ladja, ki lahko na svojem krovu prevaža 900 potnikov in 530 članov posadke, bo Koper obiskala prvič. Poleg nje bodo potnike v mesto prvič pripeljale še Norwegian Pearl, Seabourn Encore, Vista in Pacific World. Koper bo obiskalo tudi veliko povratnic, kar priča, da se Koper na turistični zemljevid že leta zapisuje kot uveljavljena in priljubljena destinacija.

Lani je bila s 330 metri največja ladja Norwegian Epic, medtem ko bo letos to vlogo prevzela 295 metrov dolga Mein Schiff 6. Največ potnikov, tj. 3.250, lahko sicer na svojem krovu pripelje le en meter krajša Norwegian Viva. Sezono bo v soboto, 2. novembra, zaključila ladja Norwegian Pearl ladjarja Norwegian cruise line.

Mestna občina Koper je tudi letos poskrbela, da bodo turistke in turisti prve oziroma zadnje nakupe lahko opravili kar na potniškem terminalu. V treh hiškah bodo na voljo spominki, v dveh pa ponudba turističnih agencij. Za potnike potniških ladij Mestna občina Koper v sodelovanju z Zavodom za mladino, kulturo in turizem ob vsakem prihodu na potniški terminal pripravi tudi dnevne novice, kjer lahko potniki izvejo vse najbolj zanimive in aktualne informacije o samem mestu in njegovem podeželju, trgovinah, gastronomski ponudbi in turističnih krajih, ki jih lahko v času postanka ladje obiščejo.