V luči hitrega širjenja okužbe z novim virusom so številni organizatorji sprejeli odločitev o odpovedi aktualnih prireditev.

Do nadaljnjega so tako odpovedane vse prireditve v protokolarno-prireditveni dvorani Sv. Frančiška Asiškega, dogodki in sprejemi v Pretorski palači ter predstave in dogodki v Gledališču Koper, medtem ko so v Centru mladih Koper obisk dogodkov omejili na največ 100 ljudi.

Številni so odpovedali oziroma prestavili tudi druge, manjše dogodke in prireditve. Tako sta odpovedana prestavitev knjige Od Glinščice do Triglava v knjigarni Libris in nedeljski (15. marca) Komentiran koncert godalnega ansambla in pianista Denysa Masliuka v Pokrajinskem muzeju Koper, medtem ko sta posvet o oljkarstvu 2. Hlajevi dnevi 2020 ter koncert Luke Basija in skupine Nočni skok prestavljena. Odpovedana je tudi prireditev Naj športnik Mestne občine Koper za leto 2019, ki jo organizira Športna zveza Koper.

V prihodnjih dneh bo znano tudi, ali bodo organizatorji odpovedali kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, napovedano za 21. marca, in Luka Koper Istrski maraton, ki bi ga v slovenski Istri gostili 4. in 5. aprila.

Sicer lahko aktualne dogodke in prireditve v destinaciji Koper preverite na spletni strani www.visitkoper.si in na Facebook strani Visit Koper, kjer se zadeve sproti ažurirajo.

Sicer se je včeraj (10. marca) sestal tudi Varnostni sosvet Mestne občine Koper in med drugim obravnaval problematiko širjenja koronavirusa SARS-CoV-2. Glede na to, da se število potrjenih primerov okužbe v Sloveniji dnevno povečuje, je koprski župan Aleš Bržan občanke in občane vnovič pozval k odgovornemu ravnanju in doslednemu upoštevanju navodil zdravstvenega osebja.

Vstopna točka za občanke in občane območja slovenske Istre na Bonifiki deluje od 7. do 20. ure, od 20. do 7. ure pa na urgentnem centru Splošne bolnišnice Izola. Tudi tam velja predpisan varnostni protokol, ki predvideva, da pred vstopom v objekt pacienti počakajo na dovoljenje in navodila tamkajšnjega zdravstvenega osebja.

Vse informacije o koronavirusu Covid-19 lahko dobite na telefonski številki Zdravstvenega doma Koper 05/620 36 15 ali na brezplačni številki klicnega centra 080 14 04.

Predvsem pa dodatno pozornost namenite osebni higieni in umivanju rok ter spoštovanju higiene kašlja. Izogibajte se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Prostore redno zračite. Izogibajte se nenujnim opravkom in množicam.

Ob tem ne pozabimo, da so še zlasti ogrožene občanke in občani s kroničnimi boleznimi in tisti, ki so bolj krhkega zdravja. Če je v tej skupini tudi kateri izmed vaših svojcev, naredite vse za njeno ali njegovo varnost.

Aktualno dogajanje glede koronavirusa lahko spremljate na  spletni strani Vlade Republike Slovenije (https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/), Nacionalnega inštituta za javno zdravje (https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov) in na posebni strani Slovenske turistične organizacije v angleškem jeziku.(https://www.slovenia.info/en/business/press-centre/information-about-the-coronavirus?utm_campaign=si-marc20-pr-obv-20&utm_medium=email&utm_source=Net-Results#)