Tekmovanje v gostoljubnosti in urejenosti krajev po Sloveniji Moja dežela – lepa in gostoljubna je Kopru znova prineslo najvišje priznanje. Tokrat je Koper osvojil prvo mesto v kategoriji večjih mest.

Tekmovanje Turistične zveze Slovenije Moja dežela lepa in gostoljubna je letos potekalo že 30. leto zapored, v okviru letošnjih Dnevov slovenskega turizma pa se je sinoči v Postojni odvila zaključna prireditev s podelitvijo priznanj. Slednje se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je Turistični zvezi Slovenije vročil zahvalo za spodbujanje slovenskih mest in krajev k urejenemu in gostoljubnemu okolju s poudarkom na zelenem turizmu.

Na podlagi gostoljubnosti in urejenosti so razglasili nagrajence v 14 različnih kategorijah, Koper je v kategoriji večjih mest osvojil prvo mesto. Na drugo mesto v tej kategoriji se je uvrstilo Velenje, na tretje mesto pa Celje.

»Veseli in ponosni smo, da je strokovna komisija našo destinacijo ocenila in nagradila z najvišjim priznanjem. To je nedvomno dodatna potrditev, da turistično destinacijo Koper razvijamo tako v infrastrukturnem kot tudi vsebinskem pogledu v pravi smeri«, je nagrado pokomentirala direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper Mojca Vojska.

Priznanja se je razveselil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, saj ta potrjuje, da se občina pospešeno razvija na vseh področjih, še zlasti na področju turizma, kar nam priznavajo vse številčnejši obiskovalci in turisti. »Ponosen sem na ekipo svojih sodelavcev in zunanjih partnerjev, ki vsakodnevno uresničujejo vizijo občanom prijazne, gospodarsko razvite in turistično privlačne občine. Zadovoljen sem, da sta strokovna komisija in javnost prepoznali potencial naše občine, ki ga bomo uspešno razvijali tudi v prihodnje.«

Predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka pa je na prireditvi poudaril: »Ne pravijo zastonj, da je zmaga v posamezni kategoriji tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna, vredna prav toliko kot Michelinove zvezdice za gostince. To tekmovanje oziroma ocenjevanje, ki ga vsako leto prostovoljno opravljajo predani in strokovno usposobljeni ocenjevalke in ocenjevalci, namreč s svojimi resnično strokovnimi, objektivnimi in nepristranskimi ocenami postavlja zrcalo naši celotni turistični ponudbi in jo podpira pri uveljavljanju na našem domačem turističnem tržišču, prav tako pa tudi na velikih turističnih trgih«.

Sicer si bo predstavitev zmagovalcev v posameznih kategorijah mogoče ogledati v posebni oddaji Moja dežela – lepa in gostoljubna, pristna doživetja najbolj urejenih slovenskih krajev, ki bo na sporedu na drugem programu Televizije Slovenija drevi ob 21. uri.