Katja Smerdu in Paride Di Stefano sta uspešna mlada obalna likovna umetnika. Kot življenjska sopotnika si delita tudi atelje-galerijo, ki sta jo poimenovala »Apeiron«. Indikativen naziv »prapočelo, začetek in neskončnost«, njunega delovnega prostora v Izoli, nakazuje na splošno vsebino njunega dela. Katja je kiparka, ki raziskuje svet skozi skulpture, objekte, ukvarja se tudi s risbo,  Paride je prvenstveno slikar, ki v ustvarjalni izraznosti posega tudi na video področje. Njuno delo je pomembno tudi v edukativnem smislu, saj že nekaj časa prirejata tečaje in likovne delavnice za otroke in mladino.Vsekakor likovni svet, ki ga posredujeta Katja Smerdu in Paride Di Stefano je prepletena mešanica historično slikarskih citatov in inovativnih oblikovnih posegov, ki se na podlagi izvrstne tehnične izvedbe in izraznosti v pomenskem zaokrožajo v fabulativnost sodobnega. Tu izstopajo ekološke, socialne, etične problematike.

Dejan Mehmedovič

Katja Smerdu  je rojena leta 1980 v Kopru. Leta 2003 se vpiše v program kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V letu 2004 dela v Celju v restavratorski delavnici. V letu 2005 obiskuje delavnico pri akademski kiparki Mojci Smerdu. V okviru programa Erasmus leta 2007 obiskuje Akademijo Brera v Milanu. Leta 2008 diplomira iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani z naslovom Sculptura Scripta. Leta 2013 zaključi z odliko magistrski študij pri red. prof. Matjažu Počivavšku in prof. dr. Igorju Škamperletu na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Paride Di Stefano   je rojen leta 1979 v Cassinu v Italiji. Leta 1998 je maturiral na Državnem umetnostnem inštitutu G. Manuppella v Isernii na oddelku za arhitekturo in notranji dizajn. Leta 2003 je v okviru programa Erasmus obiskoval Institut Supérieur des Beaux Arts Saint Luc v Liegu v Belgiji ter diplomiral z odliko na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost Neaplju. Leta 2007 je pridobil diplomo druge stopnje in habilitacijo za poučevanje slikarskih disciplin na akademskem podiplomskem študiju na Akademiji lepih umetnosti Brera v Milanu. Med leti 2002-2008 je organiziral Sant’Agapito Film Festival (IT) „SAFF”.

Od leta 2011 Katja Smerdu in Paride Di Stefano vodita Studio Apeiron v Izoli, kjer skupaj pripravljata likovne razstave, performanse, likovne delavnice…