Do prihodnjega petka, 5. februarja, so odprte prijave na natečaja Mestne občine Koper za Županovo vino in oljčno olje 2021.

Tako kot vsako leto Mestna občina Koper tudi letos prek javnega natečaja zbira prijave za Županovo vino in oljčno olje, med katerimi bo strokovna komisija izbrala najboljše in jih okronala z naslovom Županovo vino oziroma Županovo oljčno olje 2021.

Lani je laskavi naziv Županovo vino 2020 prejela vinska klet Vinakoper za Capris refošk 2015, nosilec naziva Županovo oljčno olje 2020 pa je oljčno olje Jasa 2019, ki ga je pridelal Arsen Jurinčič.

Tako kot prejšnja leta lahko na natečajih sodelujejo registrirani pridelovalci s stalnim bivališčem v Mestni občini Koper. Vsak prijavitelj lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce ekstra deviškega oljčnega olja, pridelanega v okolišu slovenske Istre, oziroma največ tri vzorce vina sorte malvazija in refošk, prav tako pridelanega v okolišu slovenske Istre.

Vina in oljčna olja, ki nosijo naziv Županovo vino oziroma Županovo oljčno olje, Mestni občini Koper odlično služijo v protokolarne in promocijske namene, prav tako se sodelovanje na natečajih obrestuje sodelujočim vinarjem in oljkarjem. Občina od zmagovalcev in prvih spremljevalcev namreč vsako leto odkupi dogovorjeno količino vina in oljčnega olja, prav tako zmagovalcem dodatno pomaga pri promociji, med drugim jih nagradi z izdelavo profesionalnega promocijskega video spota in profesionalnih fotografij, vsem sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2021, katerih vzorci ekstra deviškega oljčnega olja bodo dosegli zadostno število točk na mednarodnem tekmovanju Flos Olei 2022 za vključitev v vodnik, pa bo občina krila tudi strošek prijave za en vzorec oljčnega olja za ta svetovno priznani vodnik. Občina oziroma Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper vinarje in oljkarje, ki sodelujejo na natečajih, tudi dodatno podpira pri promociji njihove dejavnosti.

Vsi zainteresirani za sodelovanje na natečaju se za dodatne informacije lahko obrnejo na turizem@koper.si, rok za prijavo na natečaja se izteče 5. februarja 2021.