Mestna občina Koper je objavila natečaja za izbor Županovega vina in oljčnega olja Mestne občine Koper za leto 2022.

Mestna občina Koper prek natečaja vsako leto povabi lokalne vinarje in oljkarje, da svoja vina oziroma oljčna olja prijavijo na izbor za Županovo vino oziroma Županovo oljčno olje Mestne občine Koper. Vzorce vin oziroma oljčnih olj ocenita posebni strokovni komisiji, na podlagi rezultatov pa vinom podelijo veliko zlato medaljo, zlato medaljo, srebrno ali bronasto medaljo, najboljše vino pa okitijo z naslovom županovega vina. Pri oljčnih oljih pa na podlagi ocenjevanja podelijo zlata, srebrna in bronasta priznanja ter najboljšim podelijo še naziv prvega oziroma drugega spremljevalca in naziv županovega oljčnega olja.

Občina nato v protokolarne in promocijske namene od najboljše uvrščenih na natečaju vsako leto odkupi dogovorjeno količino vina in oljčnega olja. Letošnja novost je višja odkupna cena, in sicer 9 evrov za 0,75 l steklenico vina in 7 evrov za 0,25 l stekleničko oljčnega olja. Prav tako zmagovalci prejmejo nagrado in promocijske aktivnosti v vrednosti 700 evrov.

Na natečaj za izbor Županovega vina se lahko prijavijo registrirani vinarji, vinogradniki in vinske kleti s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, katerih grozdje oziroma vino izhaja iz vinorodnega okoliša slovenske Istre. Vsak sodelujoči lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce vina sorte malvazija in/ali refošk, ne glede na letnik trgatve.

Tudi na natečaj za Županovo oljčno olje se lahko prijavijo registrirani pridelovalci (ekstra) deviškega oljčnega olja s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, katerih oljke oziroma oljčno olje je izključno iz okoliša slovenske Istre. Vsak prijavitelj lahko sodeluje z največ tremi vzorci oljčnega olja.

Na natečaja se lokalni vinarji in oljkarji lahko prijavijo do 14. januarja 2022, do 11. ure.

Najboljše vino oziroma oljčno olje pa bodo razglasili predvidoma v začetku februarja 2022.

Vse podrobnosti glede natečajev so dostopne na občinski spletni strani www.koper.si.

Sicer je aktualni nosilec naslova Županovo vino 2021 Capo D’Istria Refošk 2013 iz vinske kleti Vinakoper, aktualni naslov Županovega oljčnega olja pa nosi oljčno olje Sabadin belica.